Toprak Ana Özeti Kısaca Konusu ana fikri sonu nasıl bitiyor yazarı kim olay nerede geçiyor kaç sayfa yorumlar alıntı proje ödevi
Toprak Ana Konusu:
Toprak Ana, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov‘un 1963 yılında yayımlanan romanıdır. Roman, İkinci Dünya Savaşı (1939 – 1945) sırasında savaşta üç oğlunu, kocasını ve gelinini kaybeden bir kadının toprakla yaptığı söyleşiyi anlatıyor. Bir Kırgız köyünde savaş zamanı tüm erkeklerin savaşa gitmesi ve köyde kalanların yaşadıkları zorluklar ve verdikleri mücadele bir ailenin yaşadıkları çok etkileyici bir şekilde anlatılıyor.
Toprak Ana Ana Fikri:
İnsanlar doğaya ve toprağa sahip çıktıkça, toprak onların rızkını verecektir.
Toprak Ana Özeti:
Tolganay yaşadığı olayları toprak Anasına anlatmaya başlar. İlk gelişini hayal-meyal hatırlıyordu. Küçüklüğünden beri toprakla iç içe büyümüştür.Henüz on yedi yaşında bir hasat mevsimde Suvankul’la karşılaşmıştır.Suvankul Tolganay oraya çalışmak için gelmişti. Henüz on dokuz yaşında.Bir gün Tolganay ile Suvankul gece geç vakitlere kadar çalışmak için tarlada kaldılar. O günden sonra hayatları boyunca hiç ayrılmadılar. Birlikte beraber çalışarak ev aldır. Ard arda üç çocukları oldu. Suvankul git gide çok çalışıyordu.Köyde akşamları okuma-yazma kurslarına da katıldı.
Oğulları Kasım ve Maysalbey öğrendiklerini akşam babalarına anlatırlardı.İlk baharın ilk günlerinden biriydi.Bir gürültü duyuldu.Tolganay dışarı çıkıp baktığında Suvankul’un kapkara bir traktör aldığını görür.Tolganay o gün çok mutlu oldu.Suvankul’un köye ilk traktörün alması mı yoksa oğulları büyüyerek babalarına çok benzediklerini görmek mi?Zaman geçtikten sonra herkes kendine bir yol belirlediler.Kasım babası gibi bir traktörcü oldu.Maysalbek çok çalışkan bir öğrenci olduğu için öğretmen olmaya karar verdi. Caynak ise yerinde duramayan o külüpten o külübe koşan biriydi. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra Kasım evlendi. Aliman adlı çok zeki, çalışkan biriyle evlenmiştir. Her şey çok güzel giderken belli bir zamandan sonra savaş çıktı.kasım köylülere hemen hasatı kaldırmalıyız yoksa kışın aç kalırız diyordu.Kasım hiç durmadan çalışıyordu.Savaş için asker toplanmaya başlandı. Kasım’da askerliğe çağrıldı. Sonra köyden askerler toplanmaya başlandı.Aliman kocası Kasım’dan ayrılamıyordu. Ağlaya ağlaya da olsa kocasından ayrılmak zorunda kaldı.
Bir hafta sonra Maysalbek’ten mektup gelmişti. Sınıf arkadaşlarıyla askerliğe çağrıldığını vedalaşamadığı için üzgün olduğunu dile getiriyordu. Aradan biraz zaman geçtikten sonra Suvankul’da askerliğe çağrıldı. Tolganay bunu hiç beklemiyordu. Çünkü köyde erkek doğru düzgün kalmamıştı.Ama Suvankul’da askere gitti. Suvankul şef olmuştur. Köyde öyle fazla erkek kalmadığı için bütün hasat işini kadınlar ve çocuklar yapmaya başladı. Ürünler bir çoğu cephelere gönderiliyordu. Artık açlık kapıya gelsede herkes var gücüyle çalışıyordu. Bir gün telgraf geldi. Maysalbek’ten istasyonda olduğu haberi geliyor. Tolganay eve gidip birşeyler hazırlayınca gelini Aliman ile istasyona gidiyorlar. Tren durmadan yanlarından geçiyor. Maysalbek bağıra bağıra birşeyler söyleyerek , veda ediyordu.
Tolganay ve Aliman’da bağıra bağıra onlarda veda etti.Haftalar , aylar sonra bir gün Kasım’dan mektup geldi. Aliman heyecandan mektupu okuyamadı. Caynak Aliman’ın elinden alarak yüksek sesle mektupu okudu. Caynak birgün gizlice askere gider. Anası gilede mektup yazar. Bir gün Tolganay eve dönerken köylünün evinin önünde toplandığını görür.Başta birşey anlamaz.Sonradan başın sağolsun Suvankul ve Kasım er meydanında , şeref meydanında öldüler.Gelini Aliman çığlıklar atıyor , acısı dinmiyordu. Tolganay çok güçlüydü. O acısına rağmen işinin başına dönmüştür. Savaşın üçüncü ve dördüncü yıllarına girmiştir. Bir süre sonra Caynak’ın da savaşta kaybolduğu haberi gelir. Bir gün köylerine çoban gelir.Aliman kendini çok yalnız hissedince bu çobanla arasında bir ilişki yaşanır.Bu ilişkinin sonunda Aliman hamile kalır. Daha sonradan çobanın evli olduğu ortaya çıkar. Tolganay gelinide sahip çıkar ve ortada koymaz.Bİr gece Aliman’ın sancısı gelir ve çocuğu doğrururken ölür.
Toprak Ana’nın Karakterleri ve Özellikleri:
1.TOLGANAY: Çok çalışkan ve yaşadığı onca sıkıntısına rağmen çok güçlü birisidir.
2.SUVANKUL:Esmer bir yiğittir.Çalışkan ve azimli biridir.
3.KASIM: Babası gibi azimli ve çalışkandır.
4.Maysalbek: Çok çalışkan birisidir.
5.Caynak: Yerinde duramayan kıpır kıpır birisidir.Ama yeri geldiğinde ciddi olmasına bilen birisidir.
6.ALİMAN: Çok zeki ve çalışkan birisidir.
Toprak Ana’nın Mekanı:
İsmi bilinmeyen bir köyde geçmektedir.
Toprak Ana’nın Zamanı:
Zaman tam olarak bilinmemektedir.