MEHMET EMİN YURDAKUL (1869-1944)
Fakir bir balıkçının oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Geçim şartlarının zorluğu yüzünden öğrenimini yarıda bırakarak memurluk hayatına atıldı A 907’de ittihat ve Terakkiye girdi. 1911’de Türk Ocağı reisliğine getirildi ve Türk Yurdu dergisin-de çalışmaya başladı.1918’de Sultanahmet Mitingi’nde unutulmaz bir konuşma yaptı. 1921’de Ankara ‘ya giderek Millî Mücadele hizmetine girdi. Yazdığı şiirlerle ordunun ve halkın moralini yükseltmeye çalıştı. 1923’ten sonra milletvekili olarak çalıştı.
- Millî Edebiyat akımının en önde gelen şairidir.
- “Millî şair” unvanı ilk kez ona verilmiştir.
- Adını ilk kez 1897 Yunan Harbi dolayısıyla yazdığı Cenge Giderken adlı şiir ve Türkçe Şiirler kitabı (1900) ile duyurdu.
- İstiklâl Savaşı’nı şiirleriyle desteklemiştir.
- Şiirlerini sade dille ve hece ölçüsüyle yazmış; ancak canlı halk Türkçesini bulamamış, yedili-on birli gibi çok sevilen hece kalıpları varken, Türk zevkine pek uymayan on altılıon dokuzlu kalıpları kullanmıştır. Koşma, türkü… gibi benzeri halk biçimlerine bakmayarak sone, serbest müstezat gibi biçimlerle yazmış; Tevfik Fikret‘in etkisiyle nazmı nesre yaklaştıran bir dille ulaşmıştır.
- Şiirinde, bayrak yaptığı milliyetçi, halkçı, insancıl davalar, sağlam ve yenidir. Bu bakımdan Türk şiirine yeni temalar katmış sayılır.
- Duyan, seven, acıyan; fakat duygularını güçlü bir şekilde anlatamayan bir şair olarak değerlendirilmiştir.
Eserleri
Şiir
- Türkçe Şiirler
- Türk Sazı
- Ey Türk Uyan
- Tan Sesleri,
- Zafer Yolunda,
- İsyan ve Dua,
- Aydın Kızları
- Mustafa Kemal,
- Ankara
Nesir
- Fazilet ve Asalet
- Türkün Hukuku,
- Dante’ye