1. “İnsan, bu tür sorunları çözmesini kısa sürede öğreniyor.” cümlesindeki” ………………” kelimesinde …………….. eki gereksiz kullanılmıştır.
2.“Ankara’yı çok sevdiğini söylüyor ama hiçbir yerini doğru dürüst bilmiyor.” cümlesindeki anlatım bozukluğunun giderilmesi için “…………….. ” kelimesinden önce bir tamlayan getirilmelidir.
3. “Bahsettiğiniz kitabı aldım ama henüz göz atamadım.” cümlesinde …………………… eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.
4. “Sözüm ona bu sene tatile birlikte gidecek ve gittiğimiz yerde çok eğlenecektik güya.” cümlesinde ………………….. kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.
5. “Bu maçı yenemezsek şampiyon olamayız.” cümlesindeki anlatım bozukluğunun giderilmesi için “…………………. ” kelimesinin yerine “…………………………….. ” kelimesinin getirilmesi gerekir.
6. “Herkes ders çalışıyor, boş durmuyordu.” cümlesinde ………………………….kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.
7. “Ne bizim ne de onların sorunları, kısa sürede çözülebilir.” cümlesindeki anlatım bozukluğunun giderilmesi için ” ………………………..”
kelimesinden sonra “………………………. ” kelimesi getirilmelidir.
8. “Onlara yardımcı olmak ve korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” cümlesinde eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.
9. “Hiç kimse bu olayın asıl nedenini araştırmak istemiyorlar.” cümlesindeki anlatım bozukluğunun giderilmesi için “…………………….” kelimesindeki ” …………………….” eki atılmalıdır.
10. “Ben onu aşağı yukarı tam dört yıldır görmüyorum.” cümlesinde kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır.
CEVAPLAR:
1. çözmesini – iyelik
2. hiçbir
3. dolaylı tümleç
4. gereksiz kelime kullanılmasından
5. yenemezsek – kazanamazsak
6. özne – yüklem uyumsuzluğundan
7. bizim sorunlarımız
8. nesne
9. istemiyorlar -lar
10. çelişen ifadelerin bir arada kullanılmasından