ATAOL BEHRAMOGLU (1Ş42 – …)
İstanbul Çatalca’da dünyaya geldi: İlköğrenimini Çankırı’da yaptı. 1966 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Bir partinin ilk örgütlenme çalışmaları ile beraber sahipliğini üstlendiği “Dönüşüm” dergisinin kuruluş çalışmalarına iştirak etti. Papirüs, Şiir Sanatı, Yeni Gerçek, Yeni Dergi‘de şiirlerini yayımladı.
Bu dönemin şiirlerini bir araya getiren ilk şiir kitabı “Bir Ermeni General” 1965’te yayımlandı. 1970 yılında İsmet Özel ile beraber “Halkın Dostları” dergisini çıkardı. Daha sonra Fransa’ya gitti. Paris’te otel kâtipliği, öğretmenlik görevlerinde bulundu. 1972 senesinde Moskova Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Sovyet edebiyatı üstüne incelemelerde bulundu. 1974’te İstanbul Şehir Tiyatrolarında dramaturg olarak görev yaptı.
1975’te kardeşi Nihat Behramoğlu ile beraber”Militan” dergisini çıkardı. “Sanat Emeği” dergisinin kurucuları içinde yer aldı. 1979’da Türkiye Yazarlar Sendikasının genel sekreteri oldu. 12 Eylül harekâtından sonra 1982’de Barış Derneği Davası sebebiyle on ay tutuklu kaldı. Şu anda şair, İstanbul Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünde doçent ünvanıyla anabilim dalı başkanlığı görevini sürdürmektedir.
♦ İmgeci şiirden yalın ve toplumcu şiire geçerek siyasal düşüncenin şiirde eritilmesini amaçlamış; 1960 sonrası toplumcu şiirin öncülerinden olmuştur.
♦ Ataol Behramoğlu sanat anlayışını şu cümlelerle açıklamıştır: “İnsanın bireysel ve toplumsal varlığını diyalektik bir bütünlük içinde kavrayan bir sanat anlayışından yanayız. Kendini hayattan soyutlamayan, şematize etmeyen; biçimci, edilgen, gizemci bir tavrı temel almayan; izlenimlerini toplumcu bir gerçekçiliğin potasında eritmek çabasında olan bir sanat anlayışıdır bu. Bizim benimsediğimiz; doğruluğuna, bilimselliğine, geleceğe ve yaratıcılığa açık oluşuna inandığımız konum budur. Fakat sanattan her zaman büyük ülkülerin savunucusu ya da gerçekçiliğin yetkin bir yorumu olmasını beklemenin yanlışlığına da değinelim. Küçük umutların, umutsuzlukların, sevinçlerin ya da hüzünlerin şarkısı da her zaman söylenecektir.
Gece Vakti Kimdir Kapıyı Çalıp Gelen
Gece vakti kimdir kapıyı çalıp gelen
Yitirdiğim bir mutluluk mu
Habercisi mi gelecekteki bir mutluluğun
Gece vakti kimdir kapıyı çalıp gelen
içimde bağıran acılar mı
Serseri, başıboş bir rüzgar mı
Gece vakti kimdir kapıyı çalıp gelen
Ansızın çıkıp gelen bahar mı
Gece vakti kimdir kapıyı çalıp gelen
Yüreğim mi,damarlarımda hışırdayan kan mı
Bağırarak bu kansız evlerin suratına
Bağırarak bu kansız sokakların suratına
Bağırarak bu kansız insanların suratına
Bağırarak yüreğimdeki kanı
Gece vakti kimdir kapıyı çalıp gelenAtaol Behramoğlu
Eserleri
Şiir
- Bir Ermeni General,
- Bir Gün Mutlaka
- Yolculuk Özlem Cesaret ve Kavga Şiirleri
- Ne Yağmur… Ne Şiirler…
- Kuşatmada,
- Mustafa Suphi Destanı
- Dörtlükler,
- İyi Bir Yurttaş Aranıyor,
- Eski Nisan
- Türkiye Üzgün Yurdum,
- Güzel Yurdum
- Kızıma Mektuplar,
- Bebeklerin Ulusu Yok
- Sevgilimsin
- Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var
- Beyaz İpek Gibi Yağdı Kar
- Aşk İki Kişiliktir,
- Aşk,
- Gizlice Sevgilim
- Bu Aşk Burada Biter,
- İki Ağıt
- Okyanusla İlk Karşılaşma
- Hayata Uzun Veda
Deneme – Düzyazı
- Yaşayan Bir Şiir
- Şiirin Dili-Anadili
- Mekanik Gözyaşları
- Nazım’a Bir Güz Çelengi
- Kardeş Türküleri
Anı
- Aziz Nesinli Fotoğraflar
Gezi
- Başka Gökler Altında Yurdu Teninde Duymak
- Mektup Genç Bir Şairden Genç Bir Şaire Mektuplar